ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ euagsa@yahoo.gr




Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Με τον Β. Μεϊμαράκη στο «τιμόνι» συνεχίζουν στη Νέα Δημοκρατία

Εσωκομματικές εκλογές την άνοιξη του 2016 αποφάσισαν η Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, που συνεδρίασαν χθες.

Του Δημήτρη Τσιούφου
Την παράταση της θητείας του Βαγ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ θα προτείνει, στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, η Εκτελεστική Γραμματεία και το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο, καθώς ομόφωνα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2016 η εκλογή του νέου προέδρου της παράταξης και εφόσον έχει σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας.
Μετά την εξέλιξη αυτή, εκτιμάται ότι αντίστοιχη θα είναι και η σημερινή απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, γεγονός που θα νομιμοποιήσει και θα ισχυροποιήσει τη θέση του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία του κόμματος, κάτι που ο ίδιος επιδίωκε εξ αρχής.
Στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων αποφασίστηκε, επίσης, η εκλογή του νέου προέδρου (την άνοιξη του 2016) να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό, δηλαδή με ανοικτή καθολική ψηφοφορία από τη βάση. Το γεγονός αυτό καθιστά αμφίβολη την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη, καθώς στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε κατηγορηματικά επισημάνει ότι διαφωνεί με τη διαδικασία αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το 2009 ψήφισε ο κάθε περαστικός πληρώνοντας 2 ευρώ» και είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής του προέδρου από το Συνέδριο.
Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, ωστόσο, έλεγαν χθες ότι «το αν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος θα κριθεί από τις πολιτικές συνθήκες εκείνης της περιόδου και από το ποιοι θα είναι υποψήφιοι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση του θα είναι αποτέλεσμα και κάποιων ευρύτερων συνεννοήσεων.
Στο κείμενο που εκδόθηκε μετά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου επισημαίνεται ότι «η ΝΔ ιστορικά υπηρετεί με αφοσίωση το εθνικό συμφέρον και αυτή τη στιγμή το μείζον είναι να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται: «Ομόφωνα το διευρυμένο όργανο, το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Γραμματεία, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αποφάσισε να εισηγηθεί την πραγματοποίηση εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ, μέχρι την άνοιξη του 2016, σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό, συνεκτιμώντας την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας».
Είχε προηγηθεί η συνυπογραφή κειμένου από 62 βουλευτές του κόμματος (από τους συνολικά 76), με το οποίο ζητούσαν να μετατεθεί για αργότερα η εκλογή νέου προέδρου και ζητούσαν από τον κ. Μεϊμαράκη να παραμείνει στη θέση του και να μην επιμείνει για για εκλογές στις 30 Αυγούστου.
Μεταξύ αυτών που δεν υπέγραψαν το κείμενο ήταν οι Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης, Άδ. Γεωργιάδης, Νικ. Κακλαμάνης και Δημ. Σταμάτης, με τους πέντε τελευταίους, ωστόσο, να συμφωνούν χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τη μετάθεση του χρόνου εκλογής του προέδρου, ενώ η κ. Μπακογιάννη χαρακτήριζε το όλο θέμα «άνευ σημασίας» και έλεγε πως δεν διαφωνεί με τη χρονική μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας.
Αυτή, ωστόσο, που φαίνεται ότι έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της παράτασης του χρόνου εκλογής για την άνοιξη του 2016, ήταν άποψη του Κ. Καραμανλή, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε απερίφραστα τη νομιμοποίηση και επέκταση της θητείας του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία. Αυτό, άλλωστε, έγινε σαφές προς όλους, καθώς το προαναφερόμενο κείμενο υπέγραψαν όλοι οι βουλευτές της καραμανλικής πτέρυγας, συμπεριλαμβανομένων και των Ν. Δένδια και Ευρ. Στυλιανίδη, που δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για την ηγεσία του κόμματος. Χθες, μάλιστα, λίγο πριν από τη συνεδρίαση των δύο οργάνων, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα δεν γίνεται να μπούμε σε διαδικασία αναζήτησης νέου προέδρου στο κόμμα μας», αλλά και πως «η παρουσία του Βαγ. Μεϊμαράκη είναι ενωτική. Με ικανοποίησαν οι πρόσφατες αναφορές του στη μεσαία τάξη».
Στην ίδια «γραμμή» και ο Ευρ. Στυλιανίδης επιχειρηματολογούσε υπέρ της παραμονής του κ. Μεϊμαράκη στο «τιμόνι» του κόμματος, υπογραμμίζοντας πως «έχει ένα σημαντικό ρόλο να επιτελέσει και μπορεί να τον επιτελέσει καλά διότι προέρχεται από το DNA της παράταξης».
Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Αντ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της παράτασης του χρόνου εκλογής του νέου προέδρου και εν τέλει συμφώνησε με τον χρονικό ορίζοντα της άνοιξης. Υπό το βάρος της συναίνεσης του κ. Σαμαρά κάμφθηκαν και οι αντιρρήσεις των Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη, καθώς ειδικά ο πρώτος είχε ζητήσει με δημόσιες δηλώσεις του να ξεκινήσουν άμεσα οι εκλογικές διαδικασίες και να εκλεγεί εντός του Αυγούστου ο νέος αρχηγός, επικαλούμενος το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο.
Ποιοι δεν υπέγραψαν

Μεταξύ αυτών που δεν υπέγραψαν το κείμενο ήταν οι Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης, Άδ. Γεωργιάδης, Νικ. Κακλαμάνης και Δημ. Σταμάτης, με τους πέντε τελευταίους, ωστόσο, να συμφωνούν χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τη μετάθεση του χρόνου εκλογής του προέδρου, ενώ η κ. Μπακογιάννη χαρακτήριζε το όλο θέμα «άνευ σημασίας» και έλεγε πως δεν διαφωνεί με τη χρονική μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας.
Στήριξη από Καραμανλή

Αυτή, ωστόσο, που φαίνεται ότι έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της παράτασης του χρόνου εκλογής για την άνοιξη του 2016, ήταν άποψη του Κ. Καραμανλή, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε απερίφραστα τη νομιμοποίηση και επέκταση της θητείας του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου