ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ euagsa@yahoo.gr




Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Θα μπορούσαμε να ζήσουμε μέχρι και τα 130 χωρίς καταχρήσεις

Ο άνθρωπος είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να μπορεί να ζήσει μέχρι τα 130 χρόνια. Αυτό όμως δεν γίνεται γιατί βάζει στη ζωή του καταχρήσεις όπως είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

 Αυτά υποστήριξε ο καθηγητής Δερματολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτριος Ιωαννίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την 4η Μαΐου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος.
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η έκθεση στον ήλιο για να πετύχουμε το μαύρισμα μας οδηγεί στον καρκίνο του δέρματος. Ένας τύπος καρκίνου που παρουσιάζει αύξηση παρά τη χρήση αντηλιακών. Το δε σολάριουμ, που επιλέγουν κάποιοι άλλοι, προστατεύει μόνο από τα εγκαύματα και όχι από την υπεριώδη ακτινοβολία και επειδή 20 συνεδρίες των 10 λεπτών αντιστοιχούν σε έκθεση 3,5 ωρών στον ήλιο, το μεσημέρι μιας καλοκαιρινής ημέρας, θα πρέπει να το περιορίσουν.
 
Όπως είπε ο κ. Ιωαννίδης«το ανθρώπινο σώμα είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να αντέχει 120-130 χρόνια ζωής. Το 1% περίπου των ανθρώπινων γονιδίων τροποποιεί τη λειτουργία του όσο γηράσκει ο οργανισμός (150-200 γονίδια). Τα χαρακτηριστικά της μακροβιότητας είναι τα χαμηλά λιπίδια, η έλλειψη καπνιστικής συνήθειας, το χαμηλό σωματικό βάρος- μείωση θερμίδων κατά 20% αυξάνει κατά 20% το προσδόκιμο ζωής- η ήπια άσκηση (όχι καταπόνηση) και η διατήρηση υγιούς δέρματος».
 
Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν δείξει πως οι καρκίνοι του δέρματος αυξάνονται παρά την εκτεταμένη χρήση αντηλιακών. Πάνω από από δύο εκατομμύρια περιπτώσεις δερματικών καρκίνων σημειώνονται κάθε χρόνο από τις οποίες οι 130.000 αφορούν το μελάνωμα. Το 1/3 των διαγνωσμένων καρκίνων στον κόσμο αφορά σε δερματικούς καρκίνους ενώ ο αριθμός των θανάτων από αυτούς φτάνει τις 66.000. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η αιτία κρύβεται πίσω από την αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στον ήλιο.
 
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο; Οι ειδικοί λένε πως πρέπει κάθε έξι μήνες να κάνουμε αυτοεξέταση και να παρατηρούμε στο δέρμα μας περίεργα σημάδια και αλλαγή χρώματος ή σχήματος κάποιας ελιάς. Αν παρατηρήσουμε κάτι παράξενο, πάμε αμέσως στον δερματολόγο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου