Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν παραθέριζε στην Αίγινα. Η είδηση ότι ένας συμπατριώτης του αυτοκτόνησε λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, δοκίμασε μέσα του τη λύπη, το θυμό, αλλά και μια αναλαμπή έμπνευσης.
Σε αυτή την πρώτη αποτύπωση των σκέψεών του, εικονιζόταν ένας άνθρωπος κρεμασμένος από μια αψίδα. Έκτοτε, έχει ζωγραφίσει εκατοντάδες χαρτονομίσματα, με μορφές βγαλμένες από την πενταετή κρίση που χτύπησε την Ελλάδα: αυτοκτονίες, αναρχικούς, τράπεζες να καταρρέουν, επαίτες και κάμποσα άλλα πράγματα. «Εμπνέομαι από όσα ακούω στις ειδήσεις και μετά τα καταγράφω στο χαρτονόμισμα».
Το Βρετανικό Μουσείο
Μάλιστα, επειδή αυτή η πράξη εμπεριέχει από νομικής άποψης είναι παράνομη, ο δικηγόρος του τον προέτρεψε να μην δώσει τα πλήρη στοιχεία του στη συνέντευξη. Πάντως, ο Στέφανος λέει πως μέχρι τώρα ουδείς από τις Αρχές τον έχει ενοχλήσει. Και επειδή ουδείς προφήτης στον τόπο του, οι ζωγραφικές αποτυπώσεις του Στέφανου έχουν φτάσει έως το Βρετανικό Μουσείο που του ζήτησε δύο χαρτονομίσματα από αυτά που έχει σχεδιάσει για να τα εντάξει τη μόνιμη συλλογή νομισμάτων που διατηρεί.
Με ένα μαύρο στυλό
Το μοναδικό «όπλο» του Στέφανου είναι ένα μαύρο πενάκι και ζωγραφίσει από πεντάευρα έως εκείνα των 500 ευρώ. Ο ίδιος λέει πως η αγαπημένη του και πολυχρησιμοποιημένη φιγούρα που έχει σχεδιάσει είναι ο Χάρος, καθώς αντιπροσωπεύει την κρίση στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά δεν μένουν στην τσέπη του ή σε κάποια συλλογή. Αντιθέτως, μόλις τα ζωγραφίσει, τα σκανάρει, τα ανεβάσει το σάιτ που διατηρεί και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί στις καθημερινές συναλλαγές του. Παραδέχεται πως παίρνει έμπνευση από τον γνωστό γκραφιτά Bansky και από τον υπερρεαλιστή Ελβετό H.R. Giger, γνωστό από τη δουλειά του στην ταινία «Alien».
Μάλιστα, λέει ευθαρσώς πως αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και ξαναγυρίσει στη δραχμή, εκείνος θα σταματήσει το καλλιτεχνικό έργο του. «Ποτέ δεν θα ζωγράφιζα πάνω σε μια δραχμή. Το συγκεκριμένο νόμισμα δεν ευθύνεται για όσα περνάμε τώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου