ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ euagsa@yahoo.gr




Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

«Φως» από Brussels Group και EWG

Ενώ η Κομισιόν διαμηνύει ότι παρά τις καθυστερήσεις υπάρχει ακόμη χρόνος για να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα  και επικροτεί τη μεταφορά διαθεσίμων των κρατικών φορέων στην ΤτΕ, θετικά μηνύματα έρχονται από το Παρίσι, όπου ολοκληρώνονται σήμερα οι  εργασίες του Brussels Group.

Επιστέγασμα των πολυήμερων συζητήσεων φαίνεται ότι θα είναι η σύνταξη έκθεσης προόδου, η οποία θα δίνει το ακριβές στίγμα  της πορείας των διαπραγματεύσεων, προσδιορίζοντας τα επιμέρους θέματα που απομένουν προς διευθέτηση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η  επίτευξη μερικής έστω συμφωνίας και η εκταμίευση υποδόσεων.
Η έκθεση  θα δοθεί στο EuroWorking Group, το οποίο θα την εξετάσει σε αποψινή τηλεδιάσκεψη και θα ετοιμάσει εν συνεχεία εισήγηση προς το Eurogroup.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ή πληροφορίες που να επιτρέπουν τη διατύπωση προβλέψεων ως προς το περιεχόμενο της. Πάντως  στην Αθήνα κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι και μόνον το γεγονός πως συντάσσεται έκθεση, σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών  διαπιστώνουν  επαρκή πρόοδο.
Τα εναπομένοντα προς διευθέτηση θέμα  θα συζητηθούν ατύπως και στις συζητήσεις μεταξύ  υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που καταφθάνουν σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας για τη συνεδρίαση του Eurogroup και θα παρακαθήσουν απόψε σε δείπνο εργασίας. Παρόντες θα είναι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Brussels Group  και την αποψινή τηλεδιάσκεψη του EurWorking Group, οι υπουργοί Οικονομικών  της Ευρωζώνης  θα έχουν μία ακριβή εικόνα για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, σε ποιά θέματα απομένει να επιτευχθούν συγκλίσεις και πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο.

Παράλληλα η Κομισιόν και το διευθυντήριο των Βρυξελλών συνεχίζουν τις παρασκηνιακές προσπάθειες, δημιουργώντας γέφυρες συνεννόησης και προωθώντας  λύσεις της τελευταίας στιγμής, ώστε αφ' ενός μεν να  προχωρήσει η διαπραγμάτευση και αφ' ετέρου να αποφευχθεί η πιθανότητα “ατυχήματος”.
Το θέμα των διαθεσίμων
Γνωρίζοντας ότι τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του Απριλίου, η Κομισιόν συνηγόρησε στην απόφαση να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ρευστά διαθέσιμα όλων των φορέων του Δημοσίου.

Διαπιστώνοντας ότι η κίνηση αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα και γίνεται θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης, η Επιτροπή  επιχείρησε διακριτική “πυροσβεστική” παρέμβαση.  Γνωστοποίησε ότι η μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ έχει επανειλημμένως ζητηθεί από τους Θεσμούς και ότι δεν είναι μια κίνηση που γίνεται μόνον στην Ελλάδα. Σχετικός νόμος υπάρχει στην  Ολλανδία, ενώ ανάλογες μεταφορές  διαθεσίμων στην κεντρική τράπεζα έχουν γίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Η Κομισιόν χαρακτηρίζει μάλιστα ως θετική εξέλιξη  αυτή την κίνηση, διότι επιτρέπει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στη διαχείριση ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου