ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ euagsa@yahoo.gr




Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

"Έστησαν"στον τοίχο τον Βαρουφάκη στο Eurogroup

Για σφυροκόπημα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη κάνει λόγο σε δημοσίευμα του Bloomberg λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα μεταφέροντας ένα τελείως αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα.

Το δημοσιεύμα αναφέρει ότι «ο Γιάννης Βαρουφάκης δέχθηκε σφοδρή κριτική από τους ευρωπαίους ομολόγους του εν μέσω της αυξανόμενης δυσφορίας για την άρνησή του να παρουσιάσει μέτρα που θα διορθώσουν την οικονομία της χώρας του ώστε να υπάρξει απελεύθερωση των δόσεων, σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών. Πηγές από την Ευρωζώνη λένε ότι οι χειρισμοί Βαρουφάκη για τις συνομιλίες ήταν ανεύθυνοι, τον κατηγόρησαν για χρονοτριβή, για τζογαδόρο και ερασιτέχνη». 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του πρακτορείου το κλίμα ήταν τόσο επικριτικό από όλες τις πλευρές ώστε ο Γιάνης Βαρουφάκης να φτάσει στο σημείο να παραπονεθεί για την σε βάρος του εχθρική ατμόσφαιρα.
«Έλληνας αξιωματούχος στη Ρίγα δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει τις συνομιλίες όταν επικοινωνήσαμε δια τηλεφώνου» καταλήγει το πρακτορείο.
Ο Guardian σε σχόλιό του για όσα έγιναν μέσα στο Eurogroup έγραψε: «Μπορεί κάποιος στη Ρίγα να δώσει ένα σφουγγάρι και μια πετσέτα στον Γιάνη Βαριυφάκη; Μάλλον είχε ένα πολύ δύσκολο πρωινό!»
Ενδεικτικό είναι το tweet της ανταποκρίτριας της Καθημερινής Ελένης Βαρβιτσιώτη που αναφέρεται σε δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ, ο οποίος είπε: «Συντονιστείτε...».
Τι είπε ο Ντάισλεμπλουμ για την επίθεση στο Βαρουφάκη
Την επίθεση που δέχθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μέσα στο Eurogroup κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου. 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν διέψευσε, αλλά ούτε και επιβεβαίωση ότι ακούστηκαν οι χαρακτηρισμοί όπως «τζογαδόρος», «ανεύθυνος» και «ερασιτέχνης». Χαρακτηρισμοί για τους οποίους φέρεται να παραπονέθηκε ο κ. Βαρουφάκης...
Αυτό που είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι ότι έγιναν πολύ κρίσιμες συζητήσεις και ότι δεν θα σχολιάσει το πως έγινε αυτή η συζήτηση μέσα στην αίθουσα.
«Ναι η συζήτηση ήταν πολύ κρίσιμη. Υπήρχε η ατμόσφαιρα του επείγοντος», είπε.
«Είχαμε συμφωνήσει κάποια πράγματα πριν από περίπου δύο μήνες και ακόμη τα συζητάμε», σημείωσε.
Ντάισελμπλουμ: Χάθηκε χρόνος με ευθύνη της Αθήνας
Η συνέντευξη Τύπου, με μισή ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος είπε: «Οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις διαπραγματεύσεις, Οπως συμφωνήθηκε στην 20 Φεβρουαρίου χρειάζεται μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχαν εντατικές διαπραγματεύσεις μεγάλες διαφορές, πολύς χρόνος χάθηκε τους τελευταίους δύο μήνες. Είναι ευθύνη της Αθήνας. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει  προυπόθεση για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».
Σε ερώτηση εάν μπορεί να καταβληθεί τμήμα της δόσης χωρίς ολοκληρωμένη συμφωνία η απάντηση του κ Ντάισελμπλουμ ήταν μονολεκτική: «όχι».
Στη ερώτηση του Πίτερ Σπίγκελ τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει έγκαιρα συμφωνία και αν μπορεί να υπάρξει τρίτο πακέτο ο Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Οσο τελειώνει ο χρόνος, πλησιάζουμε τον Ιούνιο και στο τέλος της επέκτασης, πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε τι θα συμβεί μετά. Αλλά πρέπει πρώτα να μιλήσουμε γι αυτούς του μήνες πριν μιλήσουμε για το μέλλον»
 Ρέγκλινγκ: Τα λεφτά θα είναι διαθέσιμα μέχρι τον Ιούνιο 
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα μόνο έως τα τέλη Ιουνίου. O  Ρέκγλινγκ σημείωσε ότι θα υπάρχουν σημαντικά ποσά για την Ελλάδα αλλά μόνο στο τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.  Ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παρακολουθείται στενά και ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.  Μάλιστα τόνισε ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή επωφελείται από τις εξαιρετικά πλεονεκτικές συνθήκες των δανείων του EFSF,  αναφέροντας παράλληλα ότι δεν έχουν πληρωθεί τόκοι. 
Μοσχοβισί: Ο χρόνος τελειώνει
Ο χρόνος τελειώνει δήλωσε ο Πιερ Μοσχοβισί ο οποίος μίλησε στα γαλλικά αλλά είπε για την Ελλάδα ο «χρόνος τελειώνει» στα αγγλικά. Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαραίνει την Ελλάδα δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Δεν έχει γίνει όση πρόοδος θα θέλαμε, συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για «περιορισμένη πρόοδο» τρεις μήνες μετά τις εκλογές και δύο μήνες μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Από τη μια χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της αλλά πρέπει επίσης να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να ανταποκριθεί σε αυτές. Οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν. Η μοναδική λύση για τον κοινό στόχο οσον αφορά την Ελλάδα θα προέλθει από την Ευρωζώνη, κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.
Ντράγκι: Ισως επανεξετάσουμε τις εγγυήσεις για τις τράπεζες
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και μίλησε για τρεις πυλώνες: τη διαδικασία, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη δομή των μεταρρυθμίσεων. Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση στις ελληνικές τράπεζες για όσο χρειάζεται αλλά ίσως πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα των εγγυήσεων.
ΥΠΟΙΚ Μάλτας: Πλήρης κατάρρευση
Για απόλυτη κατάρρευση έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Εντουαρντ Σικλούνα, που δήλωσε μετά τη συνεδρίαση πως σημειώθηκε «πλήρης κατάρρευση στην επικοινωνία». «Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά μιλάμε διαφορετική γλώσσα», δήλωσε. 
Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς για το τι πρόοδος έχει επιτευχθεί απέφυγε να απαντήσει αρκούμενος στο σχόλιο ότι «υπάρχουν ακόμα μεγάλα, μεγάλα προβλήματα με την Ελλάδα». Όσον αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε σίγουρος ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη στην ικανοποίηση όλων των οικονομικών υποχρεώσεών της προς τους πιστωτές της.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup είπε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόοδος και συμφωνία. «Δεν θα κλειδώσουμε τους εαυτούς μας μέσα για εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
«Απέχουμε πάρα πολύ από τη λήψη αποφάσεων, η συζήτηση ήταν κρίσιμη» απάντησε σε άλλη ερώτηση για το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στη Ρίγα.
Απόψε ελπίζαμε να ακούσουμε κάτι για ένα θετικό αποτέλεσμα και μια συμφωνία ώστε να υπάρξει μια απόφαση και είμαστε πολύ μακριά από αυτά» απάντησε σε άλλη ερώτηση ο κ. Ντάισελμπλουμ με τα διεθνή μέσα να σχολιάζουν ότι αυτή η αποστροφή επιβεβαιώνει το σφυροκόπημα που δέχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου